Bylo mnoho cest, kterými se FitList mohl ubírat, protože neexistuje jeden nejlepší přístup ke zdravému stravování. Jelikož FitList je dělán pro co nejširší spektrum populace, nevydali jsme se ani do žádného extrému. Žádný alternativní směr, který se vyznačuje svým přísným omezováním některé makro živiny. To jsme nezvolili. Žádný extrém typu ketogenní diety (výrazné omezování, až úplné vynechávání sacharidů ze stravy), ani takzvanou tukuprostou stravu (výrazné omezování tuků) nepovažujeme za vhodný příklad zdravého stravování.
Ve FitListu najdete vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků, který znamená optimalizaci zdraví a velmi příznivé podmínky pro zlepšení tělesné kompozice. Základní pilíře, z nichž vycházíme, jsou následující:
Pilíř 1: Dostatek plnohodnotných bílkovin
Zdroj kvalitních bílkovin se nachází téměř v každém jídle ve FitListu. Bílkoviny jsou nezbytnou makro živinou pro správné fungování organismu. Při snaze o hubnutí jejich důležitost ve stravě ještě více stoupá (zrychlení metabolismu, delší pocit sytosti, tlumení efektu sacharidů na zvyšování hladiny glykémie…). Potřeba jejich zvýšeného příjmu stoupá ještě více v případě, že pravidelně cvičíte nebo se věnujete jiné fyzické aktivitě.
Upřednostňujeme plnohodnotné bílkoviny zejména ze živočišných zdrojů (maso, vajíčka, mléčné výrobky) a z některých kvalitních rostlinných zdrojů (tempeh, natto), případně kombinaci dvou rostlinných zdrojů (fazole + rýže…). Neplnohodnotné bílkoviny, kterým chybí některá esenciální aminokyselina, tělo nedokáže správně využít. Mýty o jejich škodlivém vlivu na ledviny jsou nepravdivé a zvýšený příjem bílkovin nezpůsobuje zdravým ledvinám žádné potíže. Navíc ve FitListu jsme nastavili počítání bílkovin tak, aby denní příjem plnohodnotných bílkovin ani zdaleka nepřekročil 2 gramy na kilogram hmotnosti, které se v některých zdrojích uvádí jako horní hranice bezpečného příjmu.
Pilíř 2: Dostatek kvalitních tuků
Také v téměř každém jídle najdete zdroj zdravých tuků, které tvoří základ přijatých kalorií za den. Upřednostnili jsme je před sacharidy. Tuky jsou vhodnějším zdrojem energie během dne, než sacharidy, které mají výrazný vliv na kolísání hladiny glykémie přes den. Zařazením kvalitních tuků do stravy na úkor zvýšeného množství sacharidů stabilizujete hladinu cukru a inzulínu a vytvoříte tak ve vašem těle vhodné podmínky pro hubnutí. Vaše tělo se naučí tuky ve stravě lépe zpracovávat a využívat a naučí se efektivněji spalovat i své vlastní zásoby podkožního tuku. Navíc stabilnější hladina glykémie nezpůsobí návaly únavy během dne a s nimi spojené nutkavé chutě na sladké.
Pilíř 3: Snížený podíl sacharidů
Přístup ke stravování, který doporučuje ráno konzumovat vločky s medem, či různé müsli tyčinky, považujeme za překonaný. Za překonaný považujeme také koncept, podle kterého by 60-70 % přijatých kalorií za den mělo pocházet ze sacharidů. Jak jsme již zmiňovali výše, bílkoviny a tuky mají pro správné hubnutí nezastupitelný význam a proto jejich podíl ve stravě značně stoupá. Podíl sacharidů ve stravě je tedy logicky snížen.
Klasické sacharidové přílohy jsou obvykle omezeny na jedno jídlo za den. Ostatní sacharidy naleznete v luštěninách (fazole, čočka, fermentovaná sója- tempeh, natto), v lesním a jiném ovoci a zejména v dostatečném příjmu zeleniny. Význam zeleniny pro zdravou stravu už snad ani není třeba více vyzdvihovat (vláknina, vitamíny…) a proto i FitList doporučuje dbát na její dostatečný příjem!
Není tedy pravda, že by FitList mohl být označován za bez-sacharidovou stravu. Pro zdravé hubnutí a fungování organismu považujeme za esenciální, aby ve stravě nechyběla žádná makro-živina – tedy ani bílkoviny, ani tuky, ani sacharidy.